Ville Urponen

Ville Urponen

VILLE URPONEN on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemian solistisella osastolla sekä urkujen- että pianonsoiton A-tutkinnon (diplomitutkinnon). Urkujensoittoa hän opiskeli Kari Jussilan ja pianonsoittoa Turun musiikkiopistossa Sävy Nordgrenin ja Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksen johdolla ja täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa Jacques van Oortmerssenin johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1996 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2009.

Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Kiinassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Urponen tekee säännöllisesti yhteistyötä johtavien suomalaisten laulajien ja instrumentalistien kanssa ja on konsertoinut tunnetuimpien suomalaisten kuorojen kanssa ja esiintynyt eri orkestereiden urku- ja cembalosolistina. Hän on pitänyt mestarikursseja ja esitelmiä useassa Euroopan maassa, Kiinassa, Japanissa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa. Urponen on myös toiminut kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa.

Urposelta on ilmestynyt useita kansainvälisissä lehdissä kiitettyjä soololevyjä. Soololevyjen lisäksi hän esiintyy säestäjänä ja orkesterimuusikkona useilla levyillä. Urponen tekee säännöllisesti nauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja on esiintynyt eri maiden televisio- ja radiolähetyksissä. Hän on kantaesittänyt yli kolmekymmentä teosta ja soittanut monia Suomen ensiesityksiä aikamme musiikista. Kesällä 2012 Urponen esitti Helsingissä koko Johann Sebastian Bachin urkutuotannon.

Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja ja Helsingin Musiikkitalon suuren salin urkujen suunnittelu- ja ohjelmistotyöryhmien jäsen. Vuosina 2003–2009 Urponen oli Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran puheenjohtaja. Urposelle myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi.