Timo Lankinen

Timo Lankinen

Timo Lankinen aloitti musiikkiharrastuksensa 70-luvulla soittamalla pianoa ja laulamalla Lahden seurakunnan kirkkokuorossa. Nuori muusikonalku kävi Lahden musiikkipainotteisen koulun ja kirjoitti ylioppilaaksi Tiirismaan musiikkilukiosta. Kiinnostus klassiseen musiikkiin johti 80-luvulla musiikkikoulun ohella oboen soiton ja teorian opiskeluun Lahden musiikkiopistossa. Oppinsa Timo ammensi oboen soiton opettajaltaan Asser Sipilältä. Musiikkiopiston puhallinorkesteri tarjosi nuorelle muusikolle oivan paikan oppia myös orkesterisoittamista.

Opintojensa myötä Timo päätyi 90-luvun taitteessa Helsinkiin ja löysi tiensä jazz- soul- ja rytmimusiikin maailmaan. Musiikkityylin vaihduttua hän päätyi soittamaan altto-, sopraano- ja tenorisaksofonia Hämäläis-Osakunnan Big Bandiin kuuden vuoden ajaksi. Timo otti saksofonin yksityistunteja Suomen nykyisen jazz-perheen huippusaksofonisteilta ja osallistui Imatran big band -leireille. Kokemusta tenorisaksofonistina kertyi jazz-musiikin ohella Helsingin klubeilla soittaneesta 11 hengen soul-bändistä.

Saksofonin soitto tuli jäädäkseen. Viime aikoina Timo on opiskellut jazz-improvisaatiota Helsingin Metropolia Pop&Jazz konservatoriossa. Hän on laajentanut soittamistaan jazz-musiikin lisäksi kansanmusiikkiin, kirkkomusiikkiin ja muuhun suomalaiseen musiikkiin lattaria ja ranskalaisia chansoneja unohtamatta. Timo tekee nykyisin omakohtaisia nauhoituksia ja soittaa modernia jazzia studiomuusikkona puoliammattilaisista koostuvassa jazz-kvartetissa. Lisäksi hän esiintyy pienemmillä kokoonpanoilla yhdessä urkuri/pianistien ja harmonikan soittajan kanssa. Tie takaisin klassiseen musiikkiin saksofonilla on löytynyt poikkihuilun kautta. Poikkihuilu kuuluu nykyisin Timon instrumenttivalikoimaan sivusoittimena.