”Stratos Organus” -duo

”Stratos Organus” -duo

”Stratos Organus” -duo.

Jukka Orma, kitara & Mikko Helenius, urut

Kitaristilegenda Jukka Orma ja kosketinsoitinvelho Mikko Helenius laittavat Turun Mikaelinkirkossa tutunkin musiikin aivan omanlaiseensa muotoon. Milloin olet kuullut Philip Glassin, Jeff Beckin tai John Coltranen musiikkia soitettuna kitaralla ja uruilla – nimenomaan oikeilla, mahtavilla pilliuruilla? Ja kun kysymyksessä on kaksi soittimiensa taituria kuullaan konsertissa myös improvisaatioita. Niiden myötä konsertti on ainutkertainen ja -laatuinen tilaisuus.

Jukka Orma ei juuri esittelyjä kaipaa. Hän on ollut eturivin kitaristejamme jo vuosikymmeniä ja soittanut lukemattomissa yhtyeissä, kuten Hassisen kone, Sielun Veljet, Hurriganes, Edward Vesala Sound & Fury ja Piirpauke. Hän on tuottanut levyjä ja vieraillut kitaristina monissa studiolevytyksissä. Viimeisin Orman oma soololevy on 2022 julkaistu Argentiinan Pusta (Emsalö Music).

Mikko Helenius on urku-, tango- ja bandoneontaituri. Hän on säveltänyt ja sovittanut runsaasti kirkkomusiikkia sekä säveltänyt musiikkia muun muassa useisiin dokumenttielokuviin. Helenius on niittänyt mainetta kotimaamme rajojen ulkopuolella: sävellysopintoja Pariisissa Gustavo Beytelmannin johdolla, bandoneonistina muun muassa elokuva- ja nykymusiikkiprojekteissa Ranskassa ja tehnyt sekä levytyksiä että kiertueita sveitsiläisen Estufa Caliente -yhtyeen kanssa. Suomessa Mikko Helenius on soittanut Bandola- orkesterissa ja perustanut Antero Jakoilan kanssa Mástango-yhtyeen, jolla on ollut konsertteja ja festivaaliesiintymisiä Suomen lisäksi useissa muissa maissa.