Maija Lehtonen

Maija Lehtonen

MAIJA LEHTONEN on suomalainen urkuri, syntynyt Helsingissä, jossa hän sai musiikillisen koulutuksensa ensin Helsingin konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa. Valmistuttuaan musiikin maisteriksi vuonna 1985, hän jatkoi urkuopintojaan ulkomailla Jon Laukvikin, Guy Bovetin ja Marie-Claire Alainin johdolla. Opintojensa aikana Pariisissa hän opiskeli myös cembaloa Huguette Dreyfusin johdolla.

Lehtonen aloitti konserttiuransa 17-vuotiaana ja on sen jälkeen soittanut yli 800 esitystä eri puolilla Eurooppaa, USA:ta, Kanadaa ja Venäjää. Vuonna 1988 hänet kutsuttiin ensimmäisenä suomalaisena urkurina konsertoimaan Lontoon Royal Festival Halliin. Samana vuonna hänet valittiin Finland Festivalin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, mikä antoi hänelle mahdollisuuden esiintyä kaikilla Suomen suurimmilla musiikkifestivaaleilla.

Hänen lukuisiin radio- ja televisioesityksiinsä sekä Suomessa että ulkomailla kuuluu elokuva ”Finnische Orgellandschaft” Norddeutscher Rundfunk TV:n kanssa Saksassa. Hän on tehnyt noin 20 levytystä sekä soolourkumusiikista että duorepertuaarista, jälkimmäisen yhdessä miehensä Manfred Gräsbeckin kanssa, joka on yksi Skandinavian johtavista viulisteista.

Lehtonen on voittanut useita palkintoja, muun muassa erikoispalkinnon valtakunnallisessa urkukilpailussa vuonna 1980 ja 1. palkinnon neljä vuotta myöhemmin Lahden kansainvälisen urkufestivaalin järjestämässä pohjoismaisessa urkukilpailussa. Vuonna 1989 hän voitti 2. palkinnon kansainvälisessä Donato Marrone -urkukilpailussa Barissa, Italiassa.

Lehtonen on työskennellyt urkumusiikin lehtorina yli 20 vuotta Oulussa ja hänet valittiin ”Vuoden opettajaksi” vuonna 2018 työstään Oulun ammattikorkeakoulussa. Syksystä 2021 alkaen Lehtonen opettaa urkumusiikin vanhempana lehtorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.