Kristel Aer

Kristel Aer

Kristel Aer on valmistunut kuoronjohtajaksi Viron Musiikkiakatemiasta vuonna 1992, jossa hän opiskeli sivuaineena urkuja prof. Hugo Lepnurmen ja Ines Maidren johdolla. Vuonna 1999 hän valmistui kirkkomusiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja suoritti urkudiplomi-tutkinnon v. 1998, opettajanaan Markku Heikinheimo. Vuosina 1996-98 opiskeli K.Aer Kööpenhaminan Kuninkaallisessa Konservatoriossa Nordplus-stipendin tuella urkuja prof. Hans Fagiuksen johdolla. Hän on osaallistunut monilla mestarikursseilla, vetäjinä L.F. Tagliavini, A. Marconi, L. Lohmann, J. van Oortmerssen, J. Laukvik ja D. Sanger.

Vuodesta 1997. lähtien K.Aer opettaa urkujensoittoa G.Ots-nimisessä musiikkiopistossa Tallinnassa ja vuodesta 2001. on hän töissä Viron Evangelis-Luterilaisen kirkon (EELK) Teologisessa Instituudissa, kirkkomusiikin osastolla.

Kristel Aer on esiintynyt monissa kirkoissa ympäri Viroa, Tallinnan kansainvälisellä urkufestivaaleilla sekä konsertoinut Englannissa, Puolassa, Saksassa ja Skandinavian maissa. Hän on osaallistunut myös orkesteriprojekteissä ja säestänyt erilaisia kuoroja sekä solisteja. Hänen soittoa voi kuulla monelta CD-levyltä, Juurun, Kadrinan, Hagerin ja Tallinnan Metodistin kirkkojen uruilla.

K.Aer kuuluu Hugo Lepnurmen Musiikkiyhdistyksen johtokuntaan ja toimii urkusäätiöiden johtokunnissa Saarenmaalla Kihelkonnassa, Kadrinassa sekä Tarton Paavalin kirkossa. Vuodesta 2007 lähtien hän vastaa konserttisarjasta „Juuru Orelisuvi“/“Juurun Urkukesä“ Keski-Virossa. Vuodesta 2008 kuuluu K.Aer Viron Museoviraston urkuasiatoimikuntaan ja on Viron Urkuystävien Yhdistykseen (Eesti Orelisõprade Ühing) johtokunnan jäsen.