João Vaz

João Vaz

João Vaz

Born in Lisbon, João Vaz studied organ under Antoine Sibertin-Blanc in Lisbon and José Luis González Uriol in Zaragoza. He also worked with Edouard Souberbielle and Joaquim Simões da Hora, acquiring a strong interest in Early Music. He holds a doctorate in Music and Musicology, with a dissertation on the decline of Portuguese classical organ tradition in the mid-1800’s. Having developed a worldwide career, he is often invited to play in prestigious organ festivals, as well as to teach in performance courses and to act as a jury member in international organ competitions. His interest in Portuguese organ music is reflected in his several CD recordings (most of them performed on Portuguese historic organs) and in his musicological work (articles and musical editions). João Vaz holds the position of organ teacher at the Escola Superior de Música de Lisboa and at the University of Évora. He is also artistic director of the Madeira Organ Festival and of the concert series featuring the six organs of the Basilica of the National Palace of Mafra (for the restoration of which he was a permanent consultant) and of the historic organ of the Church of São Vicente de Fora in Lisbon, of which he became titular organist in 1997.

Lissabonissa syntynyt João Vaz opiskeli urkujensoittoa Sibertin-Blancin johdolla Lissabonissa ja José Luis González Uriolin johdolla Zaragozassa. Hän on myös työskennellyt Edouard Souberbiellen ja Joaquim Simões da Horan johdolla keskittyen vanhan musiikin opiskeluun. Vaz on musiikin tohtori ja hän väitteli klassisen portugalialaisen musiikin urkutradition heikentymisestä 1800-luvun puolivälissä.

Vaz on soittanut urkufestivaaleilla ympäri maailman ja opettaa ja toimii urkukilpailujen tuomaristoissa. Hän on levyttänyt useita levyjä, jotka sisältävät portugalilaista urkumusiikkia ja hän on kirjoittanut suuren määrän artikkeleita eri julkaisuihin.

Vaz opettaa Lissabonissa Escola Superior de Músicassa ja Évoran yliopistossa. Hän on myös Madeiran urkufestivaalin taiteellinen johtaja ja Mafran palatsin basilica –konserttisarjan. Hän on myös Lissabonissa São Vicente de Fora –kirkon urkuri vuodesta 1997