Jan Lehtola

Jan Lehtola

Musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa opettajinaan Olli Porthan, Kari Jussila, Jacques van Oortmerssen, Ludger Lohmann, Naji Hakim, Jean Boyer ja Louis Robilliard. Lehtola valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 1998. Lehtola antoi Sibelius-Akatemian ensikonsertin Kallion kirkossa 2000. Musiikin tohtorin tutkinnon hän suoritti 2005, ja sen aihe oli Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa. Lehtola on työskennellyt urkumusiikin lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion aineryhmässä vuodesta 2007.

Jan Lehtola on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina. Hän on vieraillut kotimaassa Lahden kansainvälisellä urkuviikolla, Kuhmon kamarimusiikissa, Viitasaaren Musiikin Ajassa, Tampere Biennalessa, Musica Novassa sekä Mikkelin, Mäntän ja Hauhon musiikkijuhlilla. Merkittävimpiä konserttipaikkoja ovat olleet Pariisin la Trinité, Lyonin Auditorio, Lontoon Westminster Abbey ja St. Paul’s Cathedral, Altenburgin linnankirkko, Leipzigin Gewandhaus ja St. Thomas sekä Berliinin, Tallinnan ja Riian tuomiokirkot.

Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kanta- ja ensiesittänyt 150 teosta. Harri Ahmas, Kalevi Aho, Atso Almila, Thierry Escaich, Naji Hakim, Paavo Heininen, Carita Holmström, Oliver Kohlenberg, Juha T. Koskinen, Olli Kortekangas, Jouko ja Jyrki Linjama, Jukka Linkola, Paola Livorsi, Pehr Henrik Nordgren, Martin Stacey sekä Riikka Talvitie ovat säveltäneet hänelle teoksiaan. Lehtola järjesti ensimmäisen kansainvälisen Naji Hakim -festivaalin Helsingissä 2003. Hän toimi Organo Novo -festivaalin taiteellisena johtajana Helsingissä 2007–2016. Hän oli Organum-seuran puheenjohtaja 2009–2014. Lehtola on aktiivinen myös kirjoittajana, ja hän on julkaissut kolme musiikkitieteellistä tutkimusta, kirjoittanut lukuisia artikkeleja ja pitänyt radioesitelmiä.

Lehtola on tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle ja häneltä on ilmestynyt lähes neljäkymmentä äänitettä kahdessa levysarjassa. Historical Organs and Composers -syklissä on ilmestynyt kuusi osaa (mm. Bachin, Widorin, Mendelssohnin ja Schumannin urkuteoksia). Toinen merkittävä kokonaisuus on syntynyt suomalaisten säveltäjien teoksista, ja Lehtola on soittanut Oskar Merikannon (Ondine), Jouko Linjaman (Jubal, Fuga), Jean Sibeliuksen, Einojuhani Rautavaaran (Alba), Paavo Heinisen (Pilfink), Jaakko Linjaman, Olli Kortekankaan (Fuga) ja Kalevi Ahon (BIS) kokonaisurkutuotannot. Lehtola on levyttänyt lisäksi runsaasti kamarimusiikkia ja konserttoja yhdessä kapellimestari ja käyrätorvitaiteilija Petri Komulaisen, pianisti Annikka Konttori-Gustafssonin ja urkuri Markku Mäkisen kanssa.

Lisätietoja www.janlehtola.com